TOPOGRAFİK KİŞİLİK KURAMI: Bilinç, Ön bilinç ve Bilinçaltı Aşamaları
Freud'a göre bilinçaltındaki çoğu düşünce aslında bir zamanlar bilinç eşiğinin üstündeydi. Ancak kaygı seviyemizi arttırıp bizleri rahatsız ettiklerinden, bilinçaltına bastırıldı ve davranışlarımızı biz farkında olmadan yönlendirmeye başladı. Bu nedenle ki çoğu akıl hastalıklarının temelinde bilinçaltına atılmış bu korku ve arzular yatmaktadır. Bu durum psikanalist terapinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Freud'a göre psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmenin en iyi yolu bilinçaltına bastırılmış ne varsa bilinç yüzeyine çıkarmaktı. İlk 6 yaşta yaşanılan kötü deneyimler, bireyin geri kalan hayatına da olumsuz yansıyarak akıl hastalıklarına neden oluyordu. Tedavi olma süreciyse bu bastırılmışlıkların farkına varmaktan geçiyordu.
YAPISAL KİŞİLİK KURAMI: İd, Ego ve Süper Ego
İd zevk ilkesine göre işlerken, ego gerçeklik ilkesine uygun çalışmaktadır.
Süper egonun başlıca görevleri, id’den gelen kabul edilemeyecek dürtüleri bastırmak, egoyu ahlaki amaçlara yöneltmeye çalışmak ve kusursuz olmaya çabalamaktır.
Id’i çok baskin olan bir kisi, toplumsal kurallara duyarsiz, sadece kendi isteklerini tatmin etmeyi düsünen biri olabilir.
Id’i çok baskin olan bir kisi, toplumsal kurallara duyarsiz, sadece kendi isteklerini tatmin etmeyi düsünen biri olabilir.
Süper egosu gelişmiş olan bir kişi ise, utangaç, kızgınlığını ve cinsel arzularını sürekli bastıran biri olarak karşımıza çıkabilir.
PSİKOSEKSÜEL GELİŞİM KURAMI: Oral, Anal, Fallik, Gizil ve Genital Dönem
Freud'un kişilik kuramı, yaşam boyunca cinsel dürtünün doyurulma biçimini temel alir. Freud cinsel dürtüyü sadece cinsel etkinlik istegi olarak degil, her türlü zevk içeren duyumlari arama olarak tanimlar. Freud cinsel dürtünün yarattigi enerjiye libido adini verir. Bir dönemdeki ihtiyaçlar karsilanmazsa o döneme bagimlilik gerçeklesir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder