3 Ocak 2012 Salı

Edward Lee Thorndike (1874 - 1949)

Thorndike Zeka Kuramı;

Thorndike’a göre zeka birbirinden ayrı faktörlerden meydana gelir. Söz konusu olan faktörler birbirinden bağımsızdır. Buna göre genel bir zekadan söz edilemez. Zeka değil,zekalar vardır. Bu nedenle zeka ile ilgili bir problemin çözümünde birden fazla faktör yer alır. Thorndike zekayı soyut zeka, sosyal zeka ve mekanik zeka olmak üzere üçe ayırır. Thorndike bir takım zihinsel yetenekler de belirlemiştir: sözel kavrama, hafıza, muhakeme, uzay ilişkilerini görselleştirme yeteneği, sayısal yetenek, sözel akılcılık,algısal hız...

Thorndike Öğrenme Kuramı;

Thorndike kendi ifadesiyle, bağlaşımcılığı şu şekilde tanımlamaktadır. “… eğer insan zihnini analiz edecek olursak, durumları temsil eden unsurlar ve tepkiler, tepkiye hazır oluş halleri, tepkiyi kolaylaştıran koşullar, engellemeler, tepkilerin yönleri arasında değişen kuvvet derecelerinde bağlantıların bulunduğunu görürüz. Eğer bütün bunların tam bir envanterini çıkarabilirsek, insanın  her anlaşılabilir durumlarda, neler düşünebileceğini, neler yapabileceğini, insanı nelerin tatmin edeceğini ve rahatsız edeceğini, buna göre hemen hiçbir şeyi dışarıda bırakmadan söyleyebiliriz… Öğrenme bağlanmadır/ bağlantının kurulmasıdır. Zihin insanın bağlantı sistemidir”.

Bir uyarıcı-tepki bağının kuvvetlenmesi için 3 temel yasa vardır: 
- Hazırbulunuşluk yasası (the law of readiness), organizmanın belirli bir tepki veya davranış için gereken hazırlıklara sahip olup olmadığını ifade eder.
- Tekrar kanunu; bağlantıların tekrarla güçlendirilmesi (law of use) ve bağlantıların zayıflamasını veya tekrarların kesilmesiyle unutulmasını (law of disuse) ifade eder.
- Etki kanunu; bir uyarıcı-tepki bağının, tepkinin doğurduğu etkilere göre kuvvetlenmesini veya zayıflamasını ifade eder. Değiştirilebilir bir bağ tatmin edici haller tarafından takip edilirse, bu bağın kuvveti artar, rahatsız edici haller tarafından takip edilirse, bu bağın kuvveti azalır. 

Tekrar ve Etki Kanunlarına dair görüşlerinde 1930 yılından sonra değişiklikler oluşmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder