Bu hafta geçirdiğim faranjit ve ses tellerimdeki ödem nedeniyle derse katılamadım. Bilişsel gelişimle ilgili Senemoğlu'nda ve internette okuduklarım sonrasında bu blogu yayınlamaya karar verdim. Fakat anlaşılan güzel videoları kaçırmışım. Neyse, sağlık olsun...
Zeka: Çevreye uyum yapabilme yeteneği
Uyum Sağlama: İki alt işlev (özümleme ve düzenleme).
Özümleme: Karşılaşılan yeni bir olayı daha önceden var olan bilişsel yapı içine almaktır. Çocuk, gördüğü ineği köpek şeması içine yerleştirir.
Düzenleme: Mevcut şemayı, yeni durumlara göre yeniden biçimlendirmektir. İnek’i “Köpek” olarak adlandıran çocuk, bir süre sonra onun havlamayıp “Möö” sesi çıkardığını, daha büyük olduğunu ve köpeklerden farklı olarak “Süt Verdiğini” fark edecek ve “İnek” şeması edinecektir. Yani var olan bir nesneye uyumu tamamlanmış olacaktır.
Örgütleme: Süreçleri, sistematik ve tutarlı hale getirme, bu amaçla birleştirme eğilimidir. Edindiğimiz bilgileri birbirleriyle tutarlı bütünler haline getirmektir. En önemli özelliği: Mevcut Bilgilerimizle Örgütlenmeyen Bilgilerin Unutulmaya Maruz Kaldığıdır.
Dengeleme: Bireyin özümleme ve düzenleme yoluyla çevresine uyum sağlayarak dinamik bir dengeye ulaşma sürecidir. Denge, yeni uyarıcılarla bozulup dengesizlik oluşursa, bu şekilde kafası karışan birey yeniden denge kurarsa öğrenme süreci tamamlanmış olur.
Nesnenin Korunumu: Gözden uzak, ama unutulmamış...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder